Vad är belåningsgrad vid lån utan säkerhet?

När du tar ett lån är en av de saker som din långivare kommer att titta på din belåningsgrad (även kallat lån till värde LTV). Detta är förhållandet mellan storleken på ditt lån och värdet på din bostad. En lägre belåningsgrad kan innebära att banken ger dig en lägre ränta på ditt bolån. Här är allt du behöver veta om detta viktiga förhållande.

Hur du beräknar din belåningsgrad

För att beräkna din belåningsgrad dividerar du ditt lån med marknadsvärdet på din bostad. Så om du vill ta ett lån på 1 000 000 kr på ett hem som är värderat till 2 000 000 kr är din belåningsgrad 50%. Ju högre din belåningsgrad är, desto mer riskfylld anses du vara av långivarna. Det beror på att det finns en större chans att du inte kommer att betala tillbaka ditt lån om värdet på din bostad sjunker och du till slut blir skyldig mer än vad den är värd .

Vad är en bra belåningsgrad vid ansökan om lån?

Den högsta belåningsgraden som de flesta banker lånar ut till är 85% av husets värde. Över detta kallas ibland för ”topplån”. För ett topplån du måste troligen hitta en blancolån-kredigivare som är villig att ta större risker.

Hur du sänker din belåningsgrad

Om du misstänker att ditt hem har ökat i värde sedan du köpte det kan det vara värt att få en ny värdering gjord av en fastighetsmäklare för att använda som argument för en lägre ränta när du förhandlar med bankerna. Du kan också försöka öka handpenningen så att du lånar mindre pengar och därför får en lägre belåningsgrad.

Slutsats

Belåningsgrad är en viktig faktor som långivarna tar hänsyn till när du ansöker om ett lån. En lägre belåningsgrad kan innebära att banken ger dig en lägre ränta på ditt bolån. För att beräkna din belåningsgrad dividerar du ditt lån med bostadens marknadsvärde. Den högsta belåningsgrad som de flesta banker lånar ut till är 85%. Om du misstänker att ditt hem har ökat i värde kan det vara värt att få en ny värdering gjord av en fastighetsmäklare för att använda som argument för en lägre ränta när du förhandlar med bankerna.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*