Uppläggningsavgift

När man tar ett lån eller köper något på avbetalning tillkommer det i regel även andra avgifter, en sådan avgift är uppläggningsavgift. En uppläggningsavgift har en relation till kreditgivarens administrativa kostnader som kreditgivaren har för att hantera lånet. Det är inte bara lån som är förknippade med uppläggningsavgift, det kan röra sig om en prenumeration eller avbetalning på en inköpt vara.

När det kommer till uppläggningsavgiften bör man vara noga med att kontrollera hur denna utformas och vilka belopp kreditgivaren tar ut, för det kan variera mellan företag.

Finns det en gräns för vilken uppläggningsavgift företaget får ta ut?

Uppläggningsavgifter kan variera mellan olika företag och kreditgivare. I Sverige gäller fri prissättning och det finns därmed ingen övre gräns. Samtidigt så blir uppläggningsavgiften en möjlighet för företag att använda som konkurrensmedel. Uppläggningsavgiften är nästan alltid en engångskostnad och betalas då vid första fakturering. Eftersom uppläggningsavgiften kan variera är det värt att jämföra olika företag men samtidigt sätta sig in i alla andra delar av kostnaderna och räntorna.

Hur fungerar betalning av uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgiften kan betalas på olika sätt beroende på vad kreditgivaren väljer att erbjuda. Det finns tre sätt att betala den på:

  1. Uppläggningsavgiften dras av det belopp som du har lånat. Har du lånat 45 000 kr dras uppläggningsavgiften (300 kr) av från ditt lånebelopp och 44 700 kr kommer att utbetalas till dig.
  2. Uppläggningsavgiften finns med på din första faktura. Om du ska betala av lånet på ett år blir den första fakturan 4 050 kr + ränta och den andra fakturan 3 750 kr + ränta.
  3. Uppläggningsavgiften kan även delas upp över alla fakturor. Du betalar 3 775 kr + ränta varje månad, om du har en återbetalningstid på ett år.

Hur kan man förhandla bort uppläggningsavgiften?

Det beror på företag, vid kortare krediter och lån utan säkerhet kan det vara betydligt svårare. Det gäller också om du har betalningsanmärkningar eller bedöms mindre kreditvärdig. Vill du förhandla bort uppläggningsavgiften så ska du göra det innan du skriver under något avtal. Är uppläggningsavgiften en liten del av lånet så ska du istället satsa på att förhandla om räntan, det lönar sig mer vid större lånebelopp.

Det är också lättare att förhandla bort uppläggningsavgiften om du om du är en trogen kund hos en bank och har allt samlat hos dem. Men det viktiga är att inte bara koncentrerar sig på uppläggningsavgiften utan villkoren för lånet eller avbetalning i sin helhet.

Föregående post

Bli den första att kommentera

  1. Samlingslån.se

    Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".

Lämna ett svar

*