Om du vill ansöka om ett lån eller en kredit så kommer din kreditvärdighet att granskas vid en kreditprövning. Kreditvärdighet avser ett mått på hur din betalningsförmåga ser ut. När du ansöker ett lån baseras dina villkor som du beviljas utefter din kreditvärdighet. Har du låg kreditvärdighet påverkar det räntan du får enligt Konsumenternas.
Det går att påverka sin kreditvärdighet och förbättra den genom att vidta vissa åtgärder enligt Minuc.
Innehållsförteckning
Så förbättrar du din kreditvärdighet – Få bättre ränta vid lån
Då det finns flera olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet finns det också flera olika sätt att höja den. Den som är fast anställd har ofta bättre kreditvärdighet och den som har exempelvis en betalningsanmärkning har låg kreditvärdighet. Dessa två saker är svåra att påverka, men det finns andra sätt att förbättra sitt kreditbetyg (även kallat kreditscoring) på.
Åtgärder du kan vidta för att förbättra din kreditvärdighet.
- Låt dina kreditupplysningar hos UC sjunka under året, de kan påverka din kreditvärdig enligt Minuc ”Vad är Kreditvärdighet”
- Betala av och rensa bort kreditkort och kontokrediter du inte använder enligt Minuc ”Vad är Kreditvärdighet”
- Om du precis har fått en högre lön eller nytt jobb, vänta tills din deklaration har blivit godkänd, din riskprognos påverkas av dina 2 senaste inkomstdeklarationerna enligt Minuc ”Vad baseras UC Riskprognos på?”.
- Håll koll på ditt kreditbetyg, förfrågningar etc på MinUC.se
När det kommer till kreditvärdighet finns det också olika nivåer. Den sammanlagda bedömningen görs genom att hämta in information från många olika aktörer, vilket inkluderar myndigheter.
Kolla din kreditvärdighet hos UC innan ansökan om lån – Hur?
Du kan kontrollera din kreditvärdighet hos MinUC. Genom att ha koll på din kreditvärdighet blir det också lättare att sätta upp mål för hur du höjer den. Står du inför att ansöka om exempelvis ett samlingslån är det bra att veta hur du ligger till. Det gör skillnad att gå från låg till medel i kreditvärdighet.
Det finns tjänster såsom Kreditkollen där du kan kontrollera kreditvärdighet. Din rating hos UC kan också uppdateras varje dag varpå det kan vara bra att kontrollera innan du ansöker om ett lån.
När uppdateras min kreditvärdighet hos UC?
UC riskprognos uppdateras dagligen enligt UC. Den siffra du ser på Minuc om du har ett konto uppdateras inte lika ofta ska tilläggas, overifierade uppgifter säger att den uppdateras varje månad mellan den 15e till 20e med uppgifter från månaden innan.
Vad är kreditvärdighet?
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga, det vill säga hur stor risken är att du inte kan betala tillbaka dina lån eller andra skulder.
En hög kreditvärdighet innebär låg risk för att du inte kan betala av dina skulder, medan en låg kreditvärdighet innebär en hög risk.
Kreditvärdighet bedöms baserat på flera faktorer, inklusive inkomst, livssituation, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar samt månadsutgifter allt enligt Minuc.
Samla lån med dålig kreditvärdighet
Det är en god idé att samla lån även vid dålig kreditvärdighet, mer information om samlingslån finner ni på vår framsida. Över tid kan din kreditvärdighet förbättras och du kan lösa det dyra lånet med ett bättre.
En fördel är också att när du samlar dina lån betalar du ränta hos en enda kreditgivare. Det lönar sig även då det blir lättare att betala tillbaka när du inte har räntor och avgifter hos olika kreditgivare. Genom att samla lån och krediter kan du lättare förbättra din score från låg till en kreditvärdighet medel, om du till exempel använder samlingslånet till att betala av kreditkort.
Bisnode & Creditsafe kreditvärdighet
Förutom UC finns även Bisnode och Creditsafe. Ansöker du om lån eller krediter där kreditgivaren gör upplysningen genom någon av dessa tjänster så registreras inte upplysningen hos UC. Det är också lättare att beviljas lån om ansökan går via exempelvis Bisnode allt som oftast. Det går därmed att få lån med svag kreditvärdighet när man inte får godkänt via UC. Tänk dock på att det kan bli högre räntor.
Samlingslån.se
Denna artikeln har inte fått några kommentarer ännu. Har ni några frågor eller åsikter om denna artikeln kan ni alltid skriva en kommentar nedan under "Lämna ett svar".